JBC & Belgunique lanceren eerste ‘Local Market’ met 5 lokale makers in 5 JBC-winkels over heel VlaanderenHet webplatform Belgunique en de kledingketen JBC zetten lokaal maaktalent in de kijker van 7 t/m 31 maart 2020 onder de noemer Local Market. JBC stelt daarbij in elke Vlaamse provincie 1 filiaal ter beschikking voor de collecties van 5 lokale makers die -symbolisch- ook elk uit een van de 5 Vlaamse provincies afkomstig zijn.

De aanleiding voor deze ‘Local Market’ is duidelijk. Vlaanderen telt zoveel gepassioneerde talenten die artistiek, ambachtelijk en authentiek actief zijn in hun eigen atelier. Zij produceren bewust en gemotiveerd met natuurlijke, kwalitatieve, duurzame en herbruikbare grondstoffen en met lokale of gerecycleerde materialen. Maar het groot publiek weet hen niet altijd te vinden of kijkt eerst en vooral naar zijn portemonnee. En de makers hebben sowieso niet de marketingbudgetten om zich te profileren tussen de keiharde concurrentie van e-commerce en grote winkelketens.  

JBC biedt dus nu fysieke ruimte aan deze lokale makers, en de makers kunnen hun unieke producten of ontwerpen presenteren aan de JBC-klanten.  Sofie Smolders, zaakvoerster Belgunique en ook initiatiefneemster van de Local Friday-najaarscampagne en de Local Friday Fair in Antwerpen (november 2019), is daarom heel blij met deze unieke samenwerking. “Vanuit Belgunique bieden we sowieso ondersteuning aan lokale makers om een grotere markt te bereiken. Dit nieuwe Local Market-initiatief is terug een echte win-win. Lokale makers en lokale gevestigde waarden als JBC vormen immers het hart van onze lokale economie in een elkaar versterkend ecosysteem”. 

JBC zet dus haar eigen retailnetwerk in als tijdelijk verkoopplatform voor de collecties van lokaal maaktalent. Bart Claes, CEO JBC: “Je zou het misschien niet zeggen, maar ook JBC is een lokale speler. Wij zijn een 100% Belgisch familiebedrijf en dat al sinds 1975. Onze collecties worden in ons hoofdkantoor te Houthalen ontworpen door onze eigen designers, en ons JBC-aanbod wordt regelmatig verrijkt met samenwerkingen van eigen bodem – denk aan Katja Retsin, Karen Damen of Walter Van Beirendonck – die onze kleren net dat ‘van bij ons’-extraatje geven. Daarnaast ontfermen we ons graag over jong Belgisch talent. Zo hebben we in het verleden onze schouders onder de herbruikbare luier- startup Washcot gezet en waren we ook al partner in de Local Friday-campagne van november 2019. Deze Local Market in maart lijkt me dan ook een logisch vervolg in ons verhaal. Het feit dat deze makers ook nog eens aan de slag gaan met duurzame en herbruikbare grondstoffen of gerecycleerde materialen, maakt voor ons de puzzel compleet, aangezien wij al ons al jaren inzetten voor duurzaam ondernemen, met respect voor mens en milieu.”

In de JBC-filialen van Zoersel, Deinze, Sint-Kruis, Leuven-centrum en Sint-Truiden zullen de klanten dus de collecties van 5 makers kunnen kopen in een tijdelijke shop-in-the-shop met een duidelijk zichtbaar Local Market-cachet.  Het gaat specifiek om eetborden op kindermaat, speelaccessoires voor kinderen, wenskaarten, houten juwelen en porseleinen juwelen…  De 5 lokale makers werden geselecteerd door JBC op basis van de producten waarmee een ‘match’ was met de JBC-doelgroep. Het gaat op ‘Local Market’ dus om een complementair aanbod. “Iets wat de JBC-klant wel leuk zou vinden maar wat niet in JBC te vinden is”, vult Sofie Smolders aan.

In elk van de 5 JBC-filialen zijn de producten en creaties van deze 5 makers aanwezig: 

  • Grafisch ontwerpster Nathalie De Bock uit Hamme startte Studio Loco na de geboorte van haar twee dochters, Louise en Colette. Zij zijn tot vandaag nog steeds de inspiratiebron voor haar label. Nathalie ontwerpt dan ook leuke en vrolijke accessoires voor kinderen, van notitieboekjes tot borden en posters en verwerkt daarin zoveel mogelijk  humor en plezier.
  • Karl Decré uit Leuven is naast ondernemer ook werkzaam in het epilepsiecentrum van UZ-Gasthuisberg Leuven. Maar onder de merknaam Thus past hij zeefdrukken of typografie toe op al zijn houten creaties (wenskaarten, juwelen, posters en verlichtingsarmaturen).
  • Veronique De Nijs uit Wilrijk is de oprichter van Tiny Magic. Haar verhaal begon toen ze mama werd van een tweeling. Ze merkte dat er nood was aan leuk speelgoed om mee te nemen buitenshuis, bijvoorbeeld op restaurant. Haar handtas zat altijd vol speelauto’s en kleurboeken. Zo kwam zij op het idee voor de meeneem-speelmatjes van Tiny Magic. Inmiddels al een gekend product bij veel mama’s en steeds meer zichtbaar in lokale concept stores. Alle producten maakt ze met de hand.
  • Ontwerpster Charlène Moulin uit Lichtervelde wil de wereld een beetje mooier met haar label Hello August. Dit met unieke illustraties en verrassende ontwerpen die telkens weer een fijne glimlach op ieders gezicht toveren. De kaartjes van Hello August zijn er voor grote en kleine momenten, voor zij die houden van eenvoud en zij die houden van franje.  Hello August is op en top Belgisch, van design tot druk, van potlood tot packaging, van verhaal tot verpakking.
  • Interieurarchitecte Franca Faggio Del Giglio uit Genk dompelt je met haar slow-design juwelenlabel somethingsINSIDE onder in de wereld van porselein en edele metalen. Daarin spelen het wit/zwart-spel, eenvoud en een uitgesproken vormgeving de hoofdrol. De juwelen uit verfijnd porselein, zilver en verguld zilver worden stuk voor stuk geproduceerd in eigen atelier. Haar label staat voor passie, artisanaal vakmanschap, een hart voor duurzame materialen en liefde voor design.

Deze 5 lokale makers verkopen hun artikelen sowieso al via het webplatform Belgunique.be. De 5 makers kijken er nu alvast naar uit om op ‘Local Market’ te kunnen samenwerken met een grote retailer en om buiten hun vertrouwde omgeving te werken. Ze beseffen dat ze door dit type initiatieven hun klantenpotentieel kunnen uitbreiden op een locatie met veel passage, waardoor ze een meer omzet kunnen halen dat hun aanbod verder kan diversifiëren of opdrijven. Ze vinden ook dat de grote retailers nu hun imago van hun lokale, ecologische en maatschappelijke missie kunnen bevestigen. Ze hopen bovendien dat andere retailers en concept stores het voorbeeld van JBC zullen volgen en een fysiek platform zullen geven aan lokale makers waardoor die ketens ook hun eigen ‘Belgisch aanbod’ verhogen en diversifiëren. “En als de creaties van lokale makers ook via de grotere kanalen worden verkocht, wordt het voor de consument meteen eenvoudiger om lokaal te kopen en is de cirkel rond”, besluit deelneemster Charlène Moulin van Hello August.

Praktisch: Local Market van 7 t/m 31 maart in de JBC-filialen van Zoersel, Deinze, Sint-Kruis, Leuven-centrum en Sint-Truiden. Info: www.belgunique.be & www.jbc.be.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-03-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Pepingen
29-11-2020

Ondanks het feit dat de vergunningsprocedure voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in de Kareelstraat nog lopende is, wil Aquafin een perceel landbouwgrond van 60 are aankopen. Gezien de kwalificatie openbaar nut van toepassing is en omdat men snel vooruit wil, betaalt men een royale vergoeding van 8 euro per m².Verrassend besliste de gemeenteraad op 24 november om tegelijk en aan...


Meer info

PRpress
Ieper
29-11-2020

Vrijdag werd na het nationale overlegcomité duidelijk dat lokale besturen opnieuw studieplaatsen mogen inrichten. “Het is een vraag van vele studenten die we moeten kunnen waarmaken onder strikte voorwaarden. Een goede studieomgeving is cruciaal voor goede studieresultaten maar ook voor het mentale welzijn van de studenten”, stellen Ieperse jongerenvoorzitter Jordy Dehaene en...


Meer info

PRpress
Pepingen
29-11-2020

Sluikstort is één van de zaken waar mensen zich het meest aan ergeren en de opruiming ervan kost elke inwoner van Pepingen ook behoorlijk wat geld. Recent vroeg een raadslid de cijfers van het aantal sluikstort meldingen in Pepingen op*. Uit de cijfers blijkt dat het aantal meldingen in het voorbije jaar afnamen. Merkwaardige cijfers als blijkt uit rondvraag in Pepingen dat het...


Meer info

PRpress
Leuven
28-11-2020

De coronacrisis heeft ieders leven dooreen geschud. Ook mentaal weegt de situatie door. Dat is zeker ook het geval voor mensen die in een woonzorgcentrum wonen. Afstand moeten houden, weinig of geen bezoek kunnen ontvangen en afscheid nemen van andere bewoners: emotioneel en mentaal vraagt deze situatie erg veel. Het is belangrijk om samen te kunnen verwerken wat er gebeurd is en nog gebeurt.De...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het