Met deze 6 tips voorkomt u schimmel en vocht in huisHeel wat mensen houden in de winter hun ramen dicht tegen de koude. Maar zo blijft ook schadelijk vocht binnen. Daarom is het belangrijk om ook in de winter uw woning goed te verluchten. Voorkom vocht en schimmel in huis met deze zes tips.

 

1. Verlucht uw woning elke dag

Schimmels kunnen overal in huis opduiken, zolang de ruimte maar vochtig genoeg is. U moet dus voldoende verluchten. Zet elke dag de ramen 10 tot 15 minuten open.

2. Ventileer

U moet uw woning niet alleen verluchten maar ook ventileren. Ventileren is het voortdurend verversen van binnenlucht via kieren, spleten, roosters en ventilatiesystemen. Vraag info en advies aan een specialist van de Woonkantoren.

3. Herstel lekken

Ook een lek kan schimmel veroorzaken. U kijkt dus best na of er een lek is in uw dak, de waterleiding of de riolering. Laat het indien nodig herstellen door een specialist.

4. Isoleer

Isoleer de ramen, vloeren, muren en het dak van uw woning. Een goede isolatie helpt om vocht te vermijden.

5. Pas uw dagelijkse routine aan

Slapen, douchen, wassen, koken… het veroorzaakt vocht. Door uw dagelijkse routine aan te passen, vermijdt u vocht en schimmel in huis. Enkele voorbeelden:

 • U heeft bezoek: zet de ramen in de ruimte open als er veel mensen in de kamer zijn.
 • U kookt: doe de deur van de keuken dicht, zet altijd de dampkap aan en kook in kookpotten met een deksel.
 • U bent in de badkamer:  doe de deur van de badkamer dicht als u een bad of douche neemt. Zet nadien het raam even open.
 • U doet de was:
  • Zet zeker de ramen open als u uw was binnen droogt.
  • U hebt een droogkast? Gebruik er een met een buis naar buiten, of een condensatiedroogkast, waarbij het water wordt opgevangen in een bakje.
  • Na het strijken zet u best het raam 10 minuten open.

6. Vraag gratis advies

U krijgt gratis advies in de Woonkantoren.  Als eigenaar, maar ook als huurder. Een technisch adviseur legt uit hoe u best vocht en schimmel in de woning aanpakt. U kan er ook een luchtvochtigheidsmeter uitlenen.

 

Meer info

 • Bij de Woonkantoren
 • Op www.antwerpen.be vindt u informatie om uw woning gezonder te maken. 
 • Bekijk onderstaande video met tips om schimmel en vocht te vermijden. 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  18-02-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je een tip of een truk plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
29-05-2020

AG VESPA zoekt gemotiveerde kandidaten om een horecazaak met terras uit te baten in de oranjerie en de twee koetshuizen in park Sorghvliedt in Hoboken. De gerestaureerde koetshuizen zijn twee 18e-eeuwse beschermde gebouwen aan de hoofdingang van het park. Ze werden samen met kasteel Sorghvliedt opgetrokken en dienden als wagenhuis en stalling. De nabijgelegen oranjerie is een beschermd...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
28-05-2020

Op de feestdagen zondag 31 mei (Pinksteren) en maandag 1 juni (pinkstermaandag) zijn de stedelijke musea geopend. Verder verschuift de afvalophaling op zondagnacht en maandag overdag naar de volgende werkdag. Musea open op zondag en maandagOp maandag 18 mei openden de stedelijke musea hun deuren weer. Bezoekers kunnen sindsdien opnieuw genieten van de vaste collecties en tijdelijke expo’s...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
27-05-2020

Stad heropent speeltuinen In navolging van het meest recente Ministerieel Besluit opent Antwerpen alle stedelijke speeltuinen opnieuw voor het publiek vanaf woensdag 27 mei. Daarbij gelden wel een aantal regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De stad opent al haar speeltuinen, die aan het begin van de coronacrisis werden afgesloten, opnieuw. Dat zijn 230 speeltuinen, klein...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
27-05-2020

In navolging van het meest recente Ministerieel Besluit opent Antwerpen alle stedelijke speeltuinen opnieuw voor het publiek vanaf woensdag 27 mei. Daarbij gelden wel een aantal regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De stad opent al haar speeltuinen, die aan het begin van de coronacrisis werden afgesloten, opnieuw. Dat zijn 230 speeltuinen, klein en groot, in parken en op...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het