Met deze 6 tips voorkomt u schimmel en vocht in huisHeel wat mensen houden in de winter hun ramen dicht tegen de koude. Maar zo blijft ook schadelijk vocht binnen. Daarom is het belangrijk om ook in de winter uw woning goed te verluchten. Voorkom vocht en schimmel in huis met deze zes tips.

 

1. Verlucht uw woning elke dag

Schimmels kunnen overal in huis opduiken, zolang de ruimte maar vochtig genoeg is. U moet dus voldoende verluchten. Zet elke dag de ramen 10 tot 15 minuten open.

2. Ventileer

U moet uw woning niet alleen verluchten maar ook ventileren. Ventileren is het voortdurend verversen van binnenlucht via kieren, spleten, roosters en ventilatiesystemen. Vraag info en advies aan een specialist van de Woonkantoren.

3. Herstel lekken

Ook een lek kan schimmel veroorzaken. U kijkt dus best na of er een lek is in uw dak, de waterleiding of de riolering. Laat het indien nodig herstellen door een specialist.

4. Isoleer

Isoleer de ramen, vloeren, muren en het dak van uw woning. Een goede isolatie helpt om vocht te vermijden.

5. Pas uw dagelijkse routine aan

Slapen, douchen, wassen, koken… het veroorzaakt vocht. Door uw dagelijkse routine aan te passen, vermijdt u vocht en schimmel in huis. Enkele voorbeelden:

 • U heeft bezoek: zet de ramen in de ruimte open als er veel mensen in de kamer zijn.
 • U kookt: doe de deur van de keuken dicht, zet altijd de dampkap aan en kook in kookpotten met een deksel.
 • U bent in de badkamer:  doe de deur van de badkamer dicht als u een bad of douche neemt. Zet nadien het raam even open.
 • U doet de was:
  • Zet zeker de ramen open als u uw was binnen droogt.
  • U hebt een droogkast? Gebruik er een met een buis naar buiten, of een condensatiedroogkast, waarbij het water wordt opgevangen in een bakje.
  • Na het strijken zet u best het raam 10 minuten open.

6. Vraag gratis advies

U krijgt gratis advies in de Woonkantoren.  Als eigenaar, maar ook als huurder. Een technisch adviseur legt uit hoe u best vocht en schimmel in de woning aanpakt. U kan er ook een luchtvochtigheidsmeter uitlenen.

Meer info

 • Bij de Woonkantoren
 • Op www.antwerpen.be vindt u informatie om uw woning gezonder te maken. 
 • Bekijk onderstaande video met tips om schimmel en vocht te vermijden. 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  18-02-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je een tip of een truk plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
22-10-2019

Het bibportaal van de Antwerpse bibliotheken zit vanaf vandaag in een nieuw kleedje. De nieuwe bibliotheekwebsite integreert het oude bibportaal en de aparte website ‘Mijn Bibliotheek’. Verder is de nieuwe website beter aangepast aan mobiele apparaten en werkt ze met overzichtspagina’s in plaats van dropdownmenu’s. Zo vinden bezoekers beter hun weg op de site én in...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
22-10-2019

De stad lanceerde vandaag samen met haar partners de campagne voor ‘De Grote Verbinding’. Met dat toekomstproject bouwen Antwerpen en Vlaanderen aan een stad waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt daarbij de Ring rond en zorgt voor een betere mobiliteit voor Antwerpen, zijn haven én voor Vlaanderen. De...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
17-10-2019

Het proefproject van de Antwerpse bibs waarbij klanten gratis onlinecursussen kunnen volgen, kent een groot succes. Na twee maanden werd besloten om het maximaal toegelaten cursisten te verdubbelen naar 2000. Sinds 1 juli kan elke klant van de Antwerpse bibliotheken gratis onlinecursussen volgen via zijn account op ‘Mijn Bibliotheek’. Het proefproject waaraan Antwerpen deelneemt samen...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
17-10-2019

Op donderdag 17 oktober is het YOUCA Action Day. Tijdens die dag nemen leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde middelbaar een dag verschillende jobs over. Zo verdienen ze geld voor het goede doel. Ook medewerkers van de stad Antwerpen staan die dag hun job af. In 2019 gaat de opbrengst naar jongerenprojecten in België en Guinee. Tijdens de YOUCA Action Day palmen meer dan 15.000...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het