Vier stadsgebouwen krijgen duurzame verlichtingVerdere uitrol ‘licht als dienst’


Het stedelijk Conservatorium, de Academie voor Beeldende Kunsten, het Stadsarchief en het Cultuurcentrum van Mechelen krijgen dit jaar nog nieuwe ledverlichting volgens het principe ‘licht als een dienst’. Dat betekent dat de stad een bepaalde huurprijs betaalt, in dit geval aan het bedrijf TRILUX, voor de ledverlichting als dienst en dat het bedrijf dus het onderhoud van de verlichting op zich neemt, alsook de vervanging ervan als er nieuwere en betere technologie op de markt komt.


Het stadsgebouw De Zeeridder, waar een deel van het personeel van Groep Mechelen gevestigd is, was in 2017 het eerste gebouw waar licht als een dienst geïnstalleerd werd. “Groep Mechelen wil een moderne werkgever zijn en in dat verhaal ook inzetten op duurzaamheid. Het vervangen van de bestaande armaturen door ledverlichting is een dure ingreep en daarom is licht als dienst een interessante formule. Zo kunnen we de installatiekosten spreiden over vijftien jaar, hoeven we ons van het onderhoud niets aan te trekken en zijn we zeker dat de verlichting kwalitatief en duurzaam is”, aldus schepen van Duurzaamheid Marina De Bie.

“Na De Zeeridder wordt binnenkort ook de verlichting in het Conservatorium, de Academie en het Stadsarchief van Mechelen vernieuwd. Ook de houten aanbouw van het Cultuurcentrum kwam in aanmerking. De huurprijzen variëren van 2700 euro tot 8400 euro per jaar, afhankelijk van de grootte en het aantal branduren van het gebouw. In totaal zullen we op 15 jaar 300.000 euro betalen voor de ledverlichting in de vier stadsgebouwen”, weet Koen Anciaux, schepen van Gebouwen.

Langetermijnsamenwerking
In het najaar van 2017 diende de stad een dossier in voor de klimaatsubsidie van de provincie Antwerpen. In maart vorig jaar werd Mechelen één van de zes laureaten van de klimaatsubsidie van 75.000 euro voor het project Leenlicht. Dat project bestaat enerzijds uit de campagne Led op!, de samenaankoop van ledverlichting die op 30 april afloopt, en anderzijds voor de verdere uitrol van licht als dienst bij meerdere gebouwen van Stad Mechelen.

De stad gaat daarvoor in zee met het Duits familiebedrijf TRILUX. Die spreekt de duidelijke ambitie uit om duurzaamheid een integraal onderdeel te laten vormen van de organisatie. “Dat betekent dat wij graag langetermijnsamenwerkingen aangaan en verantwoordelijkheid nemen als leverancier gedurende de volledige levensduur van onze armaturen. Wij zijn bijzonder trots op deze mooie samenwerking met Stad Mechelen en zien het als een unieke kans om onze ‘pay per use’-propositie verder te ontwikkelen”, aldus Willem Dammers, CEO van TRILUX Benelux.

Circulair
Producten aanbieden als een dienst bestaat al een tijdje, maar blijft toch nog een nicheverhaal. Toch is het een belangrijke onderdeel voor de omschakeling naar een circulaire economie. Wanneer je geen product maar een dienst aankoopt, heeft de leverancier er immers alle baat bij om ervoor te zorgen dat de toestellen lang meegaan en dat ze ook na het aflopen van het contract nog bruikbaar zijn. Door deze omschakeling naar led zal de stad bovendien een ton CO2 per jaar minder uitstoten. In augustus gebeurt de omschakeling van de verlichting in het Stadsarchief. In het najaar zijn de andere gebouwen aan de beurt.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  27-04-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
02-10-2019

Mechelen wil Ragheno laten uitgroeien tot dé stadswijk van de toekomst. Om de ambitieuze en kwalitatieve ambities te realiseren, legt de stad enkele minimale randvoorwaarden op waar toekomstige investeerders zich aan moeten houden. Daarnaast heeft de stad een kaderbesluit voor de site goedgekeurd dat de financiële bijdrage in de financiering van de gemeenschappelijke voorzieningen -...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober organiseert Mooimakers dit jaar voor de derde keer de Vlaamse handhavingsweek tegen zwerfvuil en sluikstorten. Tijdens deze week willen we de inspanningen van het Mechels stadsbestuur en stadsdiensten om de problematiek aan te pakken in de kijker zetten. Want hier maken we elke dag het hele jaar door werk van handhaving.Tijdens de...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van 5 oktober tot en met 29 november loopt in lokale dienstencentra Den Abeel, Den Deigem en De Schijf de tentoonstelling ‘Mechelen in de ban van erfgoed’.Het gaat om een unieke collectie van oude foto’s en filmpjes uit de Mechelse wijken, beschikbaar gesteld door de buurtbewoners.De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met de lokale dienstencentra en filmclub Mecina.


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Geachte heer Bervoets, geachte ereburgemeester, beste Geert,Geachte mevrouw Bervoets, geachte familieleden, beste collega’s, oud-collega’s, medewerkers, vrienden van Geert, Reeds meer dan honderd jaar heeft de stad Mechelen de goede gewoonte om haar ere-burgemeesters permanent te gedenken en te huldigen door een borstbeeld van hen op te stellen in de raadzaal van het stadhuis, het...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het