Vogelnesten veroorzaken schoorsteenbranden! Ben jij klaar voor de winter?Het wordt stilaan kouder en velen steken de kachel weer aan. Wacht niet op Zwarte Piet en reinig je schoorsteen!

Naar aanleiding van 3 schoorsteenbranden door vogelnesten in Sint-Gillis-Waas, Heusden-Zolder en Stekene brengen wij onze brandveilige boodschap ‘Ben jij klaar voor de winter’ terug onder de aandacht.

 

Schoorsteenbranden veroorzaken heel wat woningbranden. Iedereen die verwarmt met hout, kolen of stookolie kan hiermee te maken krijgen.

Reinig je schoorsteen minstens 1 keer per jaar of laat het doen door een vakman en vraag een attest. Reinigen doe je best net voor de winter.

 

Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

‚óŹ        een beschadigd of bouwtechnisch slecht rookkanaal;

‚óŹ        het onvoldoende reinigen van de schoorsteen;

‚óŹ        verkeerde stooktechniek;

‚óŹ        vogelnesten of andere verstoppingen door bladeren.

 

Wist-je-datjes

‚óŹ        Plaats een rookmelder in de buurt van je kachel.

‚óŹ        Reinig je schoorsteen minstens 1 keer per jaar of laat het doen door een vakman en vraag een attest.

‚óŹ        Bij intensief stoken kan het nodig zijn om meermaals per jaar je schoorsteen te laten vegen.

‚óŹ        Plaats steeds een kachel met het juiste vermogen in een kamer.

‚óŹ        Stook alleen met droog, natuurlijk, onbehandeld hout. Gebruik geen geverfd hout, spaanplaat, oud papier, karton, multiplex.

‚óŹ        Witte of kleurloze rook duidt op een goede verbranding.

‚óŹ        Gebruik steeds de juiste brandstof voor je kachel.

‚óŹ        Gebruik een kachel nooit om er afval in te verbranden!

‚óŹ        Indien je centrale verwarming op mazout hebt, ben je verplicht tot een jaarlijks onderhoud door een erkende technicus. Voor een centrale verwarming op gas moet dit tweejaarlijks gebeuren.

‚óŹ        Ventileer de ruimte voldoende tijdens het stoken. De schoorsteen zuigt lucht aan waardoor het belangrijk is dat er ook voldoende aanvoer van verse lucht verzekerd wordt in de ruimte.

 

Brandveilig leven begint bij jezelf! VZW Oscare, Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant), Hulpverleningszone Zuid-Oost, Hulpverleningszone Meetjesland, Hulpverleningszone Brandweer Westhoek, Hulpverleningszone Taxandria, Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Brandweer West-Vlaanderen, Hulpverleningszone Rivierland, Hulpverleningszone Noord-Limburg, Hulpverleningszone Oost Oost-Vlaanderen en vzw BIN Kenniscentrum slaan de handen in elkaar en hopen dat jullie deze brandveilige boodschap mee verspreiden. Samen kunnen we komen tot meer brandveiligheid.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Temse
+1
17-11-2019

Een boottocht met poëtische zichten op de Schelde, een hemels diner en muziek om bij weg te dromen gebracht door @Sharon Adréanne.Dit wordt een Valentijn om nooit te vergeten! Programma18.30u: inscheping op het passagiersschip Verdi - Temse, Wilfordkaai19.00u: vertrek van een romantische tocht op de Schelde met diner22.00u: aankomst in Temse en einde van het Valentijnsarrangement Uw...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Dendermonde
16-11-2019

Met enige trots meld ik jullie het verschijnen van mijn boek over de Abdijschool Dendermonde.Het gebouw verdwijnt, een boek verschijnt.In attachment vinden jullie de cover en de achterflap met een korte inhoud. Formaat 14,8 x 21 cm.13,99 euro( 82 pagina’s, dus slechts 17 cent per pagina , daar kan je zelf niet voor beginnen schrijven ;) ) ISDN 978-94-6266-401-2Het boek kan in de betere...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Wetteren
16-11-2019

Media alert: Pabo sexshops worden Babylon loveshopsDe Babylon-groep, die al een aantal winkels uitbaat in Wallonië en Frankrijk, heropende vandaag de vroegere Pabowinkel in Wetteren. Deze werd omgedoopt tot een Babylon loveshop met een totaal vernieuwd winkelconcept. Net zoals bij de opening in Roeselare vorige week pakte Babylon meteen uit met een stunt: de eerste 50 klanten die een oud...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het