Wanneer   :  Dertigste Open Monumentendag op zondag 9 septemberScheep in op de Normandie en ontdek de gerestaureerde schuur van het Leihof Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement in Vlaanderen. Dit jaar vieren we een jubileumeditie, want we zijn toe aan de dertigste editie. Ook in Koksijde is Open Monumentendag een vaste waarde in de culturele agenda. De gemeente kiest deze keer voor enkele prachtig gerestaureerde gebouwen, ook de twee gemeentelijke musea en het Duinenhuis staan zoals altijd op het programma.


Lezing: Het vliegveld van Koksijde tijdens de Eerste Wereldoorlog
Historicus Bernard Deneckere vertelt tijdens deze lezing uitvoerig over zijn boek Het nest van het wondervliegtuig. Het vliegveld Koksijde 1914-1918. Centraal staat de luchtoorlog boven de IJzer met nadruk op de in Koksijdse gelegerde eenheden. Het vliegveld lag tijdens de Eerste Wereldoorlog niet op de huidige locatie, maar wel rond de abdijhoeve Ten Bogaerde.
 10.30 tot 12 u.
 Inschrijven verplicht: cultuur@koksijde.be - 058 53 34 40
 Abdijhoeve Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10, Koksijde

Ontdek de gerestaureerde schuur van het Leihof
Gidsen geven doorlopend rondleidingen in de recent gerestaureerde grote schuur. Deze hoeve is een voormalig uithof van de Duinenabdij en is allicht ontstaan rond 1500 – als afsplitsing van het grotere uithof Ten Bogaerde. De militaire basis van Koksijde vormt hier een uitzonderlijk decor.
 10–18 u.
Toegang via einde Veurnestraat, Koksijde-Dorp

De Duinenabdij: een hele onderneming
De kloosterordes waren de huidige Europese multinationals avant la lettre. Tijdens deze gloednieuwe rondleiding wordt de Duinenabdij vergeleken met een moderne onderneming. Verwacht je niet aan een standaard rondleiding maar aan een tour waarbij we de abt van toen tegenover de CEO van vandaag plaatsen. De gelijkenissen tussen heden en verleden zijn soms treffend.
 om 10, 14 en 16 u. - museum ook gratis (excl. Virtual Reality) te bezoeken van 10 tot 18 u.
 Inschrijven verplicht: abdijmuseum@koksijde.be - 058 53 39 50
 Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan 2, Koksijde


Dertig jaar molenaar in de Zuid-Abdijmolen
Niet alleen Open Monumentendag blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Molenaar Patrick Geryl oefent al gedurende drie decennia één van de mooiste ambachten uit die er nog bestaan. Hij vertelt je graag alles over zijn molen op deze feestelijke dag. Als Lootvoetmolen werd de Zuid-Abdijmolen in 1773 gebouwd in Houtem. In 1951 verhuisde de molen naar Koksijde. Middeleeuwse livemuziek en een paardensmid nemen je zelfs nog verder mee in de tijd. Want vergeet vooral niet dat de molen van de middeleeuwse Duinenabdij op exact dezelfde plaats stond. Voor een hapje en een drankje wordt ook gezorgd. 
 10–18 u.
 Zuid-Abdijmolen, J. Van Buggenhoutlaan 45, Koksijde

Scheep in op de Normandie
Via de rondleiding en aan de hand van de expo leer je meer over de boeiende geschiedenis van dit unieke boothotel. De oceaanstomer Normandie uit 1935 vormde de inspiratiebron voor architect Bruggeman bij de ontwerp van dit boothotel. Dit staaltje modernistische architectuur won de Vlaamse Monumentenprijs in 2007 voor zijn prachtige restauratie.
 om 10 en 15 u. - doorlopend tentoonstelling van 10 tot 18 u.
 Inschrijven verplicht: cultuur@koksijde.be - 058 53 34 40
 Normandie, Koninklijke Baan 1, Koksijde

Erepark voor de op zee gebleven vissers met maritieme poëzie en melodie (Muzekupe)
Aan de voordeur van het NAVIGO-museum ligt het erepark voor de op zee gebleven vissers, rustig gelegen op de plaats waar vroeger, in de schaduw van de parochiekerk, de vissers van Oostduinkerke werden begraven. Aanspreekpunten geven de bezoeker gerichte info, in combinatie met maritieme poëzie en melodie door Muzekupe. Jan Huyghe en Stefaan Demoen zijn geen onbekenden in de streek, beiden hebben hun muzikale sporen verdiend in diverse projecten. Op Open Monumentendag brengen ze maritieme liedjes, poëzie en melodie. Zoals hun naam doet vermoeden, staan ze voor muziek uit Bachten De Kupe.
 Aanspreekpunten + gratis toegang museum van 14 tot 18 u. – Muzekupe van 15 tot 17 u.
 NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, P. Schmitzstraat 5, Oostduinkerke

Exclusieve architectuur in beschermd dorpsgezicht Quartier Sénégalais
Volg de gids tijdens deze unieke rondleiding doorheen de wijk Quartier Sénégalais en ontdek de prachtige architectuur. De dienst Cultuur en Erfgoed maakte een selectie van de mooiste restauraties, exclusief voor Open Monumentendag.
 15 tot 16.30 u.
 Inschrijven verplicht: cultuur@koksijde.be - 058 53 34 40
 Vertrek gemeentehuis, Zeelaan 303, Koksijde-Bad

Het Duinenhuis: van vakantiekolonie tot natuureducatief centrum
Deze voormalige vakantiekolonie werd gerestaureerd in 2005 en is sindsdien een natuureducatief centrum van de gemeente Koksijde. Maak kennis met de werking en ontdek de tentoonstelling De Zwerfafval Experience. Geniet van het prachtige uitzicht over de Schipgatduinen op het dakterras.
 10-18 u.
 Duinenhuis, Bettystraat 7, Koksijde


Ontdek ook het Jommekeshuis of Huisje Nys-Vermoote!
 10-18 uur
 Tulpenlaan 46, Koksijde

Centraal infopunt tijdens Open Monumentendag:
Abdijmuseum Ten Duinen (Villa Castel Fiertel)
Koninklijke Prinslaan 2
abdijmuseum@koksijde.be - 058 53 39 50
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  24-08-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Koksijde

Koksijde
28-11-2020

De Lijn plant binnenkort de dringende vernieuwing van het spoor in Oostduinkerke-Bad. Lokaal Bestuur Koksijde heeft besloten om van deze gelegenheid, en de hinder die hiermee gepaard gaat, gebruik te maken om ook enkele verfraaiingswerken uit te voeren aan het openbaar domein.  De Lijn zal zorgen voor nieuwe sporen tussen het Ijslandplein en de Barkenstraat, nieuwe rolstoeltoegankelijke...


Meer info

Koksijde
Koksijde
27-11-2020

E.H. Lieven Gistelinck is gisteren, woensdag 25 november, overleden in zijn geboorteplaats Menen. Hij zag er het levenslicht op 30 november 1943 en werd tot priester gewijd in Lauwe, op 11 juli 1970.Hij mag terugblikken op een rijkgevulde carrière. E.H. Lieven Gistelinck werd achtereenvolgens benoemd tot medepastoor Sint-Michielsparochie in Roeselare (1 november 1972), medepastoor Heilig...


Meer info

Koksijde
Koksijde
26-11-2020

Eergisteren verloor Lokaal Bestuur Koksijde één van haar trouwe, enthousiaste medewerkers. Onze burgemeester omschrijft haar als volgt:‘Op de vooravond van haar pensioen heeft Chris de strijd tegen kanker verloren na een moedige strijd. Ik herinner mij Chris als voortrekker van de gemeenteschool van Oostduinkerke.Als burgemeester en ook als grootvader leerde ik haar nog beter...


Meer info

Koksijde
Koksijde
16-11-2020

De VVV Koksijde-Oostduinkerke / dienst Toerisme pakt deze winter uit met enkele mooie eindejaarsacties.Met ‘Koksijde fonkelt’ en de ‘cadeaubonactie’ wordt het een sprankelend jaareinde.Doe en zorg voor nog meer licht in deze donkere tijden als teken van hoop en verbondenheid, voor de zorg én voor elkaar.


Meer info

KoksijdeAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het