Wanneer   :  Provincie organiseert op 9 juni derde Bunkerdag op zeventien locatiesOp zondag 9 juni organiseert de Provincie West-Vlaanderen en Atlantikwall Raversyde in samenwerking met enkele West-Vlaamse gemeenten, en zelfs een Oost-Vlaamse gemeente, de derde editie van Bunkerdag. De bunkerdag maakt deel uit van het Europese Creative Europe project ‘World War 2 Heritage’.

 

Op deze Bunkerdag worden verschillende bunkers en bunkercomplexen langs de West-Vlaamse kust maar ook in het hinterland opengesteld voor het publiek. De meeste bunkers zijn doorgaans gesloten en openen nu de deuren voor een éénmalige inkijk.

 

Bunkerdag in Provinciedomein Raversyde

Het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust bevindt zich in het Provinciedomein Raversyde in Oostende. De toegang tot Atlantikwall Raversyde is tijdens de Bunkerdag gratis voor het ruime publiek. Uiteraard kan de gerestaureerde batterij Aachen worden bezocht. De nieuwe inrichting van het WOI-bunkercomplex geeft een uniek beeld op de Duitse kustverdedingslijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De batterij vormde een soort prototype bij de bouw van Hitler’s Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Gidsen geven ter plaatse uitleg en demonstreren ook het 3D-model dat gemaakt werd van de site. Ook Batterij Saltzwedel Neu uit de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken.

 

Op Bunkerdag opent ook de expositie ’44 – ’19 die de 75ste verjaardag van de bevrijding van België belicht aan de hand van de collectie van André Hast, en een foto-expo in het Natuurpark.

 

Op Bunkerdag wordt ook een exclusieve begeleide wandeling georganiseerd waarbij verborgen relicten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in het Natuurpark ontdekt kunnen worden, zoals de telefoonbunker en de eerste hulppost van de batterij Saltzwedel Neu, enkele vergeten bunkers van de Festungpioniere, overgroeide bunkers van de luchthavenverdediging en de bomvrije schuilplaats van de WOI-batterij Antwerpen. Hiervoor moet ingeschreven worden via info@raversyde of 059 70 22 85.

 

Zeventien locaties
Bunkerdag vindt plaats op zeventien locaties, vooral aan de kust, waar Hitler de Atlantikwall bouwde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele blikvangers zijn:

  • Een geschutsbunker in Blankenberge die voor het eerst te bezoeken is.
  • De observatiebunker van een verdwenen spoorwegbatterij in Bredene, waar je met historische kijkers uit de Tweede Wereldoorlog de horizon kunt afschuimen.
  • De unieke luchtafweerbatterij De Halve Maan op de Oosteroever in Oostende.
  • Een bijzondere commandobunker uit de Koude Oorlog in De Panne.
  • Daarnaast kun je aan de kust nog terecht op andere locaties in Oostende, De Panne, Knokke-Heist, Middelkerke en Koksijde.

 

Ook in het hinterland zijn er locaties. In Damme wordt de Hollandstellung uit de Eerste Wereldoorlog belicht en in Zedelgem wordt het voormalige munitiedepot en het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld opengesteld. Er is zelfs een locatie in Oost-Vlaanderen, in Adegem, waar een toeristisch treintje verschillende stellingen aandoet.

 

Bunkerdag in Europa
Bunkerdag is oorspronkelijk een Nederlands initiatief en was op 25 mei al aan zijn zevende editie toe.

Bovendien maakt Bunkerdag sinds 2018 deel uit van het Europees Creative Europe-project ‘Atlantikwall Europe’. Dit jaar stellen, naast Nederland en België, ook Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Jersey en Guernesey bunkers open. De komende jaren wordt samen met deze landen verder gewerkt aan een ‘Europese Bunkerdag’.

 

[www.raversyde.be/bunkerdag-2019]

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  04-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Brugge
27-11-2020

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer lanceren een nieuwe oproep van het subsidiereglement ‘Beleef West-Vlaanderen’. Met dit reglement wil het provinciebestuur inspelen op de relance van de toeristische sector tijdens en na de coronacrisis. Het reglement wil ook een impuls geven aan de toeristische beleving in West-Vlaanderen. Daarnaast keurde de Provincie West-Vlaanderen op...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Torhout
26-11-2020

De provincie West-Vlaanderen wil lokale besturen helpen bij de ontwikkeling van kleine dorpskernen. Vanaf volgend jaar zullen jaarlijks vier besturen hiervoor beroep kunnen doen op professioneel advies vanuit de provincie alsook een financiële ondersteuning van maximum 25.000 euro. Het traject kadert binnen de oproep ‘DNA van het dorp’. Samen met Zevekote (Gistel), Moorsele...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
26-11-2020

De Provincie West-Vlaanderen en Zeeland, Toerisme Oost-Vlaanderen, de stad Damme en de gemeenten Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis hebben een duidelijk profiel uitgetekend voor de Zwinstreek. Dat moet het gebied nadrukkelijker op de kaart zetten dankzij een betere en eenduidige promotie, innovatieve toeristisch-recreatieve producten en nieuwe partnerschappen met ondernemers. Dat...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
20-11-2020

In de periode van 1 augustus tot en met 8 november zijn dit jaar maar liefst 8.053 vogels de revue gepasseerd aan de ringhut van het Zwin Natuur Park. Dit is een absoluut record. In het najaar van 2019 waren dit er 5.746. Toen werd er weliswaar enkele weken minder geringd, van 1 augustus tot 20 oktober. Het overgrote deel waren vogels die voor het eerst een ring om de poot kregen. Een klein deel...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het