Wanneer   :  Open Monumentendag komt zondag op bezoek in RamskapelleVia een wandeling met gids die ieder uur start aan de Sint-Vincentiuskerk leer je Ramskapelle op zondag 8 september 2019 op een andere manier kennen. Archeologische vondsten in Ramskapelle bewijzen dat de kustvlakte al in de 1ste eeuw n. Chr. bewoond werd door Gallo-Romeinen. Ze deden hier aan zoutwinning, zeevisserij, landbouw en veeteelt. In de middeleeuwen is het een belangrijk productiegebied van baksteen voor Brugge. 

De Sint-Vincentiuskerk, die zwaar beschadigd raakte tijdens de godsdienstoorlogen, staat centraal tijdens de wandeling. Je komt ook iets te weten over pater Kamiel Bulcke die in Indië fantastisch werk leverde en onder andere het Nieuwe Testament in het Hindi vertaalde.

Naast de geschiedenis van het Leopold- en Schipdonkkanaal die Ramskapelle in twee gesplitst hebben, leer je ook waarom een deel van Ramskapelle in 1944 totaal onder water stond.

Deze wandeling start telkens op het uur vanaf 10 tot 16 uur aan de Sint-Vincentiuskerk en eindigt bij het For Freedom museum dat op die dag naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling “Helden van de Noordzee, Vissers en Mijnen” uitzonderlijk op Open Monumentendag aan 1/2 prijs te bezoeken is.

Recht tegenover het For Freedom museum staat een molenaar klaar om een gratis rondleiding te geven in de Molen van Callant.

 

Museum Sincfala

 

Nu zal je je wel afvragen wie die Gallo-Romeinen waren die o.a. in Ramskapelle vertoefden. Om een antwoord te vinden ben je hier op de juiste plaats! Dankzij een uitgebreid onderzoek stelt Raakvlak hier overblijfselen van een Gallo-Romeinse nederzetting tentoon. Elk uur zal een gids gratis het verhaal verder vertellen. Daarenboven zal je via interactieve schermen en een virtuele bril hun levenswijze verder kunnen ontdekken.

Om het geheel af te ronden zal je verkleed als een Gallo-Romein een selfie vanuit het landschap van toen naar huis kunnen meenemen.

H.-Hartkerk

Voor muziek- en orgelliefhebbers is de H.-Hartkerk van Knokke tussen 14 en 16.30 uur de plaats waar je moet zijn! Een orgelspecialist geeft deskundige uitleg over het Klais orgel. Dit instrument met meer dan 2000 pijpen was het pronkstuk bij de wereldtentoonstelling van 1935. Het kon tegen gunstige voorwaarden worden aangekocht. In 1984 werd het hersteld en uitgebreid tot 3083 pijpen!

Kalfmolen

Ook daar vertellen de molenaars je boven in het molenkot, op die dag, doorlopend het verhaal van hun voorgangers en de werking van de molen in Het Kalf.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
28-11-2020

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft voor het zomerseizoen 2021 opnieuw heel wat aantrekkelijke zomerjobs in petto. Zo zoekt de badplaats monitoren voor de speelpleinwerking (+16j), zomermedewerkers in diverse gemeentelijke diensten (+18j), redders aan zee (+18j) en eerstehulpverleners op het strand (+18j). Meer info lees je hieronder. Word jij de superheld-moni op het speelplein? Of sta...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
26-11-2020

Knokke-Heist mag dan wel in het meest noordoostelijke hoekje van ons land ietwat verscholen liggen, als gerenommeerde badplaats staat het wel fel ingekleurd in talrijke gastronomische gidsen. Voor liefhebbers van de hoogstaande keuken is een trip naar onze Oostkust dan ook meer dan een ommetje waard. Onlangs werd de nieuwe Gault&Millau-gids voor 2021 voorgesteld en ook hierin blijft...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
26-11-2020

Oproep: Allemaal samen voor een extra warme kerst in Knokke-Heist Knokke-Heist roept iedereen op om samen de gemeente van een hartverwarmende kerstsfeer te voorzien deze winter. Zowel handelaars, als inwoners en tweedeverblijvers kunnen zelf voor extra sfeer en gezelligheid zorgen door kerstversiering en/of -verlichting te voorzien in etalages, aan vensterramen, in voortuinen, aan voorgevels,...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
23-11-2020

Elke dag krijgen 112 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Hoewel behandelingen steeds beter worden, overleeft meer dan 1 op 3 de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog lang gevolgen. Kanker is afzien. Nu nog meer dan anders. Lichtpuntjes maken kanker dragelijker. Ze bieden hoop en steun. Troost ook. En dat hebben de medewerkers van het gemeentebestuur en AGSO...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het