Vuurtoren Guillaume Bijl nieuwe blikvanger in De HaanWesttoer, de Provincie West-Vlaanderen en het gemeentebestuur van De Haan openen een nieuwe uitkijktoren in Vosseslag (De Haan), in het kader van Horizon 2025. De gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl zorgde voor het ontwerp van deze ‘eyecatcher’. Hij creëerde een kunstwerk met internationale uitstraling, een landmark aan de Kust, in de vorm van een vuurtoren, van waarop inwoners, bezoekers en kunstliefhebbers genieten van een prachtig zicht op zee, strand en duinen. 

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De huidige tijden bewijzen nog maar eens dat het enorm belangrijk is dat we extra inzetten op beleving in de eigen provincie. Met Horizon 2025 investeren de Provincie en Westtoer samen maar liefst 4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s.”

56 trappen leiden de bezoeker naar het ‘vuurtorenhuisje’ op 10 meter hoogte waar ze kunnen genieten van een adembenemend uitzicht.

Marleen De Soete, schepen van toerisme: “The sky is the limit. Deze imposante uitkijktoren wordt een echte eyecatcher voor Vosseslag en een van de mooiste blikvangers aan onze Belgische kust. Voorbijgangers kunnen in de toekomst de toren beklimmen om te genieten van de prachtige omgeving”. In het voorjaar 2021 zal er nog een officiële inhulding plaatsvinden.

 

Kunst aan zee
De Vuurtoren is een typisch voorbeeld van een ‘situatie-installatie’, eigen aan het eigenzinnige oeuvre van Guillaume Bijl. “Ik laat iets fictief zien in de realiteit zelf, er sluipt iets irreëels binnen. Het is een tromple l’oeil situatie naar het publiek gericht. Kunst met een knipoog”, aldus de kunstenaar.

Met deze opening blikken we stilaan vooruit naar Beaufort, de Kunsttriënnale aan zee, die in 2021 aan de zevende editie toe is. De kustgemeenten en de Provincie West-Vlaanderen zetten opnieuw gezamenlijk de schouders onder de bekende openluchttentoonstelling. Momenteel is de triënnale in volle voorbereiding. De opening is voorzien voor de lente van 2021. De exacte data en de artistieke selectie worden later dit najaar bekend gemaakt.

 

Horizon 2025: nieuwe oproep

In de hele provincie worden er de komende jaren heel wat uitkijkpunten gerealiseerd dankzij Horizon 2025, een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Naast het bouwen van nieuwe uitkijkpunten worden ook bestaande gebouwen met een uniek uitzicht (zoals kerken) toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

Op 10 november werd ook officieel de tweede oproep gelanceerd voor projecten binnen het Horizon 2025 programma. Steden en gemeenten, maar ook verenigingen met rechtspersoonlijkheid (vzw’s) en de private sector kunnen voorstellen indienen tegen 15 januari 2021. Vijf à zes nieuwe projecten zullen gerealiseerd worden.

 

Meer info:

 

Berichtgever: Raïsa Qvick  westtoer.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  26-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Hasselt
01-03-2021

Wit-Gele Kruis breidt team rond straathoekverpleging uit tot 4 personenIn 2017 werd Ivo Todts, referentiespecialist geestelijke gezondheidszorg bij het Wit-Gele Kruis Limburg, de eerste straathoekverpleegkundige in Vlaanderen, meer bepaald in Hasselt. Ondertussen heeft de stad Hasselt een nieuwe samenwerking afgesloten met de thuiszorgorganisatie voor de volgende vier jaar. Tegelijkertijd wordt...


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
01-03-2021

Ondanks de coronacrisis gingen in 2020 in België 7% meer zelfstandigen van start in de bouwsector dan in 2019. Die stijging is toe te schrijven aan het aantal zelfstandigen dat de sprong waagde in bijberoep (+14,7 %). Het aantal startende zelfstandigen in hoofdberoep in de bouwsector nam daarentegen af (-6,4 %). Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener ACERTA naar aanleiding van de...


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
01-03-2021

“Sales zijn de nieuwe funding” voor Crimibox, DESelect, Give a Day, Freya Products, Ray&Jules & ZapfloorFocus op sales werpt vruchten af tijdens crisis.Bijna 1 op 2 (49%) van de nieuwe lichting start-ups die al verkopen, geeft aan dat omzet stabiel bleef of zelfs verbeterde tijdens coronajaar 2020. 29% verkocht minder dan verwacht.Naar aanleiding van Complimentendag zet Start...


Meer info

PRpress
Brugge
01-03-2021

In tien jaar tijd daalde het aantal ambachtelijke bakkerijen in West-Vlaanderen met bijna twintig procent. Tegenover die daling staat een groei aan creativiteit en innovatiekracht bij de bakkers. Om hen te ondersteunen lanceren Syntra West, POM West-Vlaanderen en Bakmeesters West-Vlaanderen een vernieuwend gamma met bijhorende opleiding. Hiermee spelen de organisatoren in op de vraag van de klant...


Meer info

PRpressAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het