Op abdijentour door de KempenAutoroute langs Tongerlo, Postel en Averbode ook aanrader voor minder mobiele toerist

Een fantastische replica van Leonardo da Vinci’s ‘Het Laatste Avondmaal’. Een kruidentuin met intrigerende planten als ‘slaapmutsje’ of ‘monnikenpeper’. Of een zalige lunch met brood, bier en kaas op een al even zalig terras… De vernieuwde Abdijenroute betekent ontdekken en genieten.

De bewegwijzerde auto- en motorroute verbindt de eeuwenoude norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk. Een interessante én inspirerende toeristische trip door de Kempen. Ook voor wie minder mobiel is.

Tien eeuwen oud en nog altijd even fascinerend: de Kempense abdijen. De norbertijnen van Tongerlo, Postel en Averbode drukten hun stempel op het leven en het landschap in de Kempen. Na een tumultueuze geschiedenis vormen ze vandaag een oase van rust en reflectie. Volg de blauw-witte borden van de Abdijenroute en maak kennis met hun verhaal, hun erfgoed en hun bewoners.

 

Beleef, geniet en proef

De norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout combineren moeiteloos oud en nieuw. Je ontdekt er zowel een romaans kerkje als een knap, hedendaags bezoekerscentrum. Een klank- en luisterspel bij een 16de-eeuws meesterwerk of een hippe hotelbar in een middeleeuwse gewelvenkelder.

Pik een rondleiding met gids mee of maak een wandeling langs de knooppunten rond het domein. Trek zeker ook tijd uit om te proeven van het abdijlekkers. Origineel presentje voor de thuisblijvers? Dat vind je in de abdijwinkel.

Langs het traject van de Abdijenroute liggen nog meer aanraders. Het Grote Netewoud, de Merode of de Kempense Heuvelrug nodigen uit om even de benen te strekken. En in waterDOEcentrum Hidrodoe, recreatiedomein Zilvermeer of het klompenbelevingspad in Laakdal amuseren klein én groot zich.

Toeristische topper voor iedereen

Op stap met rolstoel, kinderwagen of andere wieltjes? Geen probleem. Toegankelijkheidsbureau Inter en het voormalige Centrum Toegankelijkheid Provincie Antwerpen screenden bezienswaardigheden en horeca in de buurt van de Abdijenroute.

Op basis van de gedetailleerde toegankelijkheidsfiches op www.kempen.be stel je zelf een uitstap-op-maat samen. Overnachten kan in logies met A(+)label, toegekend door Toerisme Vlaanderen.

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes is trots op het sociale karakter van de Abdijenroute: “Sommige attracties en horeca deden extra investeringen voor de minder mobiele bezoeker. Dat gaat van een belletje om toegang te vragen tot het da Vincimuseum in Tongerlo tot parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Een korte vakantie met de familie, een boeiende daguitstap met de vereniging of een trip met de motorclub die méér biedt dan mooie plaatjes: de Abdijenroute bereikt een heel breed publiek. Een toeristische topper die haalbaar is voor iedereen, hartverwarmend is dat.”

 

PRAKTISCHE INFO

Meer info:
De Abdijenroute is 105 km lang en verbindt o.a. Mol, Meerhout, Laakdal, Averbode, Westerlo, Herentals, Kasterlee, Oud-Turnhout en Retie.

De abdijen van Tongerlo (Westerlo), Postel (Mol) en Averbode vormen ideale startpunten.

De auto- en motorroute is bewegwijzerd met blauw-witte borden met vermelding ‘Abdijenroute’.

 

Download de kaart van de Abdijenroute.

Bekijk de fiches met gedetailleerde toegankelijkheidsinfo.

Logiestips op www.kempen.be en www.toegankelijkreizen.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-04-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Westerlo
24-01-2020

‘Europa Xpert’ workshop gekoppeld aan een rondleiding door ‘Expo C’ in Kamp CVan 24 tot 31 januari trekt Europa Direct Provincie Antwerpen naar Kamp C, het centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, met de reizende Europaweken. Tijdens een interactief rollenspel kruipen 212 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar in de huid van een Europees minister van Energie....


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
21-01-2020

Provinciaal bestuur gaat voor volledige transparantie en start tv.provincieantwerpen.beOp donderdag 23 januari zendt de provincie Antwerpen voor het eerst de provincieraad uit via livestreaming. “Dit is een nieuwe stap in de transparantie van ons bestuur,” zegt voorzitter Kris Geysen. “Op de provinciale website kunnen mensen al enkele jaren de ontwerpbesluiten en het verslag...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
20-01-2020

Stijging van 30% fietsers op vijf jaar tijdDe provincie Antwerpen investeerde in 2019 veel in fietsvoorzieningen: de aanleg van een fietsostrade tussen Deurne en Boechout, het bouwen van een brug over het kanaal Bocholt-Herentals, een fietstunnel onder de Ring van Geel, enz. Investeringen die renderen, zo blijkt uit de cijfers van de provinciale Fietsbarometer. In 2019 noteerde die voor de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Stabroek
19-01-2020

Op woensdag 22 januari ruilen de derdejaars van gemeentelijke basisschool De Rekke het klaslokaal voor de natuur! Ze planten er een nieuwe, inheemse bosrand rond het gemeentebos in Hoevenen (Stabroek). Het bos, een verwaarloosde kerstbomenplantage, wordt omgevormd tot een waardevol buurtbos.Het bos werd in 2017 aangekocht door de gemeente met als doel recreatie toe te laten in deze groene long...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het