Wandelaars, fietsers en ruitersWandelen

De talrijke natuurreservaten in Zonhoven en de aangrenzende gemeenten vormen de groengordel De Wijers: een droomgebied voor wandelaars en natuurliefhebbers. Om de wandelaars wegwijs te maken, zijn er diverse wandelroutes uitgestippeld, bewegwijzerd en op kaart gezet.

Deze wandelkaarten zijn te verkrijgen voor € 2,50 per kaart in het UiTpunt Zonhoven:

  • De Teut: 4 bewegwijzerde wandelingen van 1,8 - 3,7 - 4,3 en 5,8 km. Startplaatsen: Hengelhoefseweg 9 en Donderslagseweg.
  • Platwijers/Wijvenheide: 5 bewegwijzerde wandelingen van 3 - 5,2 - 9 - 10 en 12,6 km. Startplaatsen: Zwanenstraat 105 (Zonhoven) en Slangbeekweg (Hasselt).
  • Lange afstandswandeling De Wijers: 76 km (of drie stukken van 24 - 24 en 22,5 km).

Natuurwandeling rond de Holsteen 

Voor mensen die slecht ter been zijn of met een rolstoel op pad gaan, is de natuurwandeling rond de Holsteen heel geschikt. In het UiTpunt is een brochure verkrijgbaar met twee wandelingen. De eerste volgt het rendierjagerspad van 1,8 km en de tweede is specifiek voor rolstoelgebruikers (vlak terrein en geasfalteerd).

Themawandelingen

De belangrijkste toeristische troef van Zonhoven is het rijk gevarieerde groen. Om dit nog meer in de kijker te zetten, organiseert Toerisme Zonhoven jaarlijks elke maand een gratis geleide wandeling. Sinds 2008 kreeg Toerisme Zonhoven hiervoor medewerking van Limburgs Landschap vzw en Natuurpunt Hasselt-Zonhoven.

Cultuurhistorische dorpswandeling

In het centrum van Zonhoven kun je een 4 km lange wandeling maken die je laat kennismaken met de geschiedenis van Zonhoven. De route is niet bewegwijzerd maar in het UiTpunt kun je gratis een routebeschrijving krijgen.

Download gratis de cultuurhistorische dorpswandeling en bijhorend plan (onderaan deze pagina).


Fietsen

Schansenroute Zonhoven

De Schansenroute is een klassieke kerktorenroute, waarin het begin en einde van de route op dezelfde plaats liggen (meestal aan de kerk in het centrum). In tegenstelling tot het fietsroutenetwerk staat hier niet de natuur, maar de cultuur centraal. De Schansenroute gidst je langs de oorspronkelijke vestigingsplaatsen van 4 schansen, primitieve Middeleeuwse verdedigingsplaatsen en talrijke andere bezienswaardigheden uit het rijke verleden van Zonhoven. Zo maak je kennis met de geschiedenis van onze gemeente.
De routebeschrijving met het routeplan is gratis.

Fietstocht Schansenroute (45 km) 

Fietsroutenetwerk Limburg

Stel zelf je fietsmenu samen dankzij het knooppuntensysteem en geniet van eindeloos fietsplezier met vele autovrije trajecten onderweg. 
Stop tussendoor in een van de vele fietscafés. 
Hotels en gastenkamers bieden interessante fietsarrangementen voor weekend en midweek. 
Via de themaroute 'land van 1001 vijvers', kom je langs de mooiste plekjes in De Wijers.

Bekijk hier de fietskaart 'De tour van Limburg' online of koop er eentje in het UiTpunt. 

Uniek mountainbikeroutenetwerk

De gemeente Zonhoven creëerde een nieuwe mountainbikeroute, de ’Heideroute‘, die een verbinding kreeg met de bestaande permanente routes ’De Hoge Kempen‘ in Genk en de ’Meylandtroute‘ in Heusden-Zolder. Ook de gemeente Houthalen-Helchteren, vanuit het verblijfscentrum De Bosberg (Kelchterhoef), werd toegevoegd aan het traject. De route is permanent bewegwijzerd en van start- en connectieborden voorzien.

De Heideroute bevat een grote (15,6 km) en een kleine (10,5 km) lus en een aantal verbindingsstukken. De totale lengte bedraagt ongeveer 36 km.
De Meylandtroute van Heusden-Zolder heeft een traject van om en bij de 43 km en de route De Hoge Kempen van Genk meet ongeveer 53 km.
Samen met de verschillende inrijtrajecten is er voor 136 km aan mountainbikepaden uitgestippeld.

In totaal zijn er 5 startplaatsen, waarvan 4 in Zonhoven: aan de Basvelden, de Evenementenhal, de sportvelden Halveweg en aan camping Holsteenbron. Ook in Houthalen-Helchteren is er een startplaats, aan Kelchterhoef ter hoogte van De Bosberg.

De kaart kost 4 euro en is te koop in het UiTpunt Zonhoven.

Ruiters en menroutenetwerk

De gemeente beschikt ook over een uitgebreid menroutenetwerk waarlangs je de natuurpracht van de gemeente kan ontdekken. Meer info hierover krijg je in het UiTpunt.

Downloads
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  23-03-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Zonhoven

Zonhoven
04-12-2019

Om niet keer op keer dezelfde feestverlichting op te hangen, wordt er dit jaar nieuwe feestverlichting geplaatst. De verlichtingspunten op rotondes, straten, kiosk e.a. blijven zoals voorheen.Ook het oud-gemeentehuis baadt weer in een nieuw ‘lichtjasje’.Het gemeentebestuur voorziet ook dit jaar weer een energiezuinige feestverlichting. Na 6 januari doven we de kerstverlichting.


Meer info

Zonhoven
Zonhoven
+1
19-06-2019

Het laatste weekend van juni staat voor de deur en dat betekent in Zonhoven: feesten op Zonhoven Trapt Door! Dit weekend vol muzikale optredens, avondbraderie, loopevent en kinderdorp is een feest voor jong en oud. Hoogtepunten van dit jaar zijn een spectaculair optreden van Daan op zaterdag en van Jelle Cleymans op zondag. Op vrijdag organiseert Stralend Zonhoven een grote avondbraderie en op...


Meer info

Zonhoven
Zonhoven
26-03-2019

Gemeenschapscentrum Tentakel zoekt een vrijwilliger die algemeen toezicht wil houden in het gemeentelijk muziekonderwijs Zonhoven. Op zaterdagvoormiddag is er toezicht nodig in het SJB. Functie We zoeken een enthousiaste en gemotiveerde vrijwilliger die zich op zaterdagvoormiddag willen engageren voor het algemeen toezicht bij het gemeentelijk muziekonderwijs. Een greep uit je...


Meer info

Zonhoven
Zonhoven
25-02-2019

Eind maart start Aquafin met rioleringswerken in de Katschotseweg, Spierhoofseweg en een deel van de Hazendanseweg in Zonhoven. Met dit project wil Aquafin het afvalwater van ongeveer 150 inwoners uit Zonhoven dat nu nog ongezuiverd in de Roosterbeek belandt, aansluiten op het waterzuiveringsnetwerk. “Vanaf 25 maart starten de nutsbedrijven Fluvius, De Watergroep en Proximus met het...


Meer info

ZonhovenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het