Russell Racing by PK Carsport verstevigt leiderspositieTweede zege op drie races voor regerende kampioenen

VR Racing Ford MARC 2 op algemeen podium

Spannende strijd in elke Belcar-klasse

 

Het tweede raceweekend van het Belcar Endurance Championship werd een hete bedoening, en dat mag u letterlijk nemen. Op Circuit Zolder schoot het kwik fluks voorbij de dertig graden, in sommige racebolides was het nog een pak warmer. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de race over 180 minuten in het kader van de Zolder Superprix een beproeving voor mens en machine werd, een wedstrijd die werd gewonnen door de regerende kampioenen van Russell Racing by PK Carsport. Hans Thiers, Jeffrey Van Hooydonk en Gilles Magnus namen een kwartier voor het eind de teugels definitief in handen en pakten met hun #1 Norma M20 zo een tweede zege op drie races.

 

Nochtans was het polesitter Bert Longin die met de #11 Krafft Racing Norma aanvankelijk de beste troeven in handen leek te hebben. Longin wist zijn pole te verzilveren, en het team maakte gebruik van een vroege safety car-interventie om een eerste pitstop af te werken. Omdat Longin nadien via enkele hele snelle ronden de kloof met de leiders grotendeels kon dichten, leek hij samen met teamgenoot Christoff Corten op rozen te zitten. Tot de #1 Russell Racing Norma in de Villeneuve van de baan ging.

 

“Ik probeerde hem nog te ontwijken, maar onze achtervleugels raakten elkaar”, stelde Longin achteraf. De winnaar van de seizoensopener moest met een beschadigde achterkant naar de pits voor herstellingen, bij Russell Racing kwam men er met veel minder schade van af.

 

Door het spel van de pitstops en nog een tweede safety car-interventie varieerden de verschillen voorin voortdurend, maar een derde neutralisatie op drie kwartier van het eind zorgde voor een royale eindsprint. Tim Joosen (#111 Deldiche Racing by JTB Norma), Sam Dejonghe (#110 Deldiche Racing by JTB Norma) en Gilles Magnus (#1 Russell Racing) werden bij de herstart door slechts een dozijn seconden gescheiden. Pas op een kwartier voor het eind viel de race in de plooi. Gilles Magnus, daags voordien nog met hoge koorts in bed, nam de eerste plaats van Joosen over en sloeg onmiddellijk een kloof. Wat later bleek dat de bolide van Joosen niet meer op volle kracht draaide en de Deldiche Racing-machine moest op een paar minuten voor het eind worden geparkeerd. Zo konden de teamcollega's van de #110 – Sam Dejonghe, Tom Boonen en Thomas Piessens – als tweede over de streep komen, op 24 tellen van de winnaars van Russell Racing. Deze laatsten verstevigen uiteraard hun leiderspositie in de tussenstand, waarin ze nu 13 punten voorsprong hebben op de #991 No Speed Limit Porsche van Fred Bouvy en Damien Coens.

 

Het derde podiumtrapje algemeen werd ietwat verrassend bezet door Tom Van Rompuy, John Rasse en de jarige Eric Qvick. Met hun monsterlijke #4 VR Racing by Qvick Motors Ford MARC Car 2 hadden ze een heel regelmatige en vooral foutloze wedstrijd gereden, die hen tegelijk ook de zege in Belcar 3 opleverde.

 

Belcar 1: Podium voor GHK Racing by T2

De Russell Racing bolide leidt uiteraard ook de Belcar 1-tussenstand, met 19 eenheden voorsprong op de #11 Krafft Racing, die na een mooie inhaalrace uiteindelijk nog als vierde in de klasse en achtste algemeen aantikte. De derde plaats in de proto-klasse ging naar de #66 GHK Racing by T2 Norma, die net iets te kort kwam om ook op het algemene podium te finishen.

 

Belcar 2: Bouvy en Coens steeds voorin

Belcar 2-polesitter Frank Beliën verscheen op zondagnamiddag niet aan de start, omdat zijn Speedlover Porsche aan het eind van de kwalificaties aan de Jacky Ickx-bocht in de muur ging. De schade was te groot om nog tijdig te kunnen herstellen. Zo draaide de Porsche-klasse van de Belcar uit op een duel tussen de #991 No Speed Limit 911 van Bouvy en Coens en de #3 THEMS Racing by EMG 911 van Vandierendonck en Theunkens. De verschillen tussen de twee waren nooit echt groot, maar eerstgenoemden reden relatief probleemloos naar een derde klassezege op rij. De #700 RED ANT Racing Cayman van de familie Redant legde mooi beslag op de derde plaats in de klasse.

 

Belcar 3: VR Racing Mustang pakt eerste zege

In Belcar 3 speelde de #99 Belgium Racing Lamborghini aanvankelijk eerste viool, maar een drive through opgelopen na een valse herstart deed de polesitters wat terugvallen. Ondertussen stoomde de VR Racing Ford Mustang onverstoord door, waardoor Van Rompuy, Rasse en Qvick een eerste klassezege van het seizoen op zak mochten steken. Het levert hen ook de leiding in de Belcar 3-tussenstand op, al is hun voorsprong allesbehalve ruim te noemen. De Lamborghini's van WCB Racing (derde in Zolder), Belgium Racing (tweede) en EMG Motorsport (vierde) volgen immers op acht punten of minder.

 

Belcar 4: Elk om beurt bij Veidec Silver Eagle

Tijdens het Belcar-openingsweekend hadden de twee Mercedes-AMG van Veidec Silver Eagle by Getspeed al mooi de twee klassezeges verdeeld, afgelopen weekend was het opnieuw aan de winnaars van de eerste race om op het hoogste podiumtrapje te staan. Wim Spinoy en Kenneth Heyer klopten teamcollega's Michael Cool en Bart Van Samang met 21 seconden verschil. Eerstgenoemden leiden niet alleen in de klasse, maar staan ook derde in de algemene Belcar-stand.

 

Belcar 5: Stevens Motorsport kan ook winnen

Voor de start van het tweede Belcar-weekend waren Jochen Stevens en Laurent Vandevelde met hun #475 BMW M325i van Stevens Motorsport al leider in de klasse, maar een zege pakken had er nog niet ingezeten. Dat zette het duo afgelopen weekend recht: ze haalden het met ruime voorsprong op de #235 Baelus Motorsport en #154 QSR Racing School BMW's. Voor laatstgenoemden was het al de derde derde plaats op rij. De #12 VGL Racing Saker, polesitter in de klasse, haalde het einde niet.

 

Belcar 6: Eerste zege voor JJ Motorsport

Hoewel de kampioenschapsleiders van de #83 Garage Van de Water BMW van op pole aan de race mochten beginnen, draaide de strijd in Belcar 6 toch uit op een duel tussen de BMW's van JJ Motorsport (#34) en Simtag Racing (#70). Laatstgenoemde reed een groot deel van de wedstrijd aan de leiding, maar in de slotfase trokken Guido en Tom Werckx met hun JJ Motorsport-bolide toch aan het langste eind. Ze haalden het met 14 seconden voorsprong, en die eerste zege levert hen een tweede plaats in de tussenstand op, op zes punten van de Garage Van de Water BMW (derde in Zolder).

 

De volgende race op de Belcar-kalender is er opnieuw eentje over drie uur, maar dit keer trekt het nationale uithoudingskampioenschap richting Francorchamps, om er op 13 juli aan te treden in het voorprogramma van de 25 Uur VW Fun Cup.
 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis sportnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Circuit Zolder

Heusden - Zolder
>>
06-10-2019

De voorlaatste manche van het Belcar Endurance Championship, in het kader van de American Festival Nascar Finals op Circuit Zolder, werd een hectische bedoening. Al voor de start van de 125 minuten durende race werden de hemelsluizen geopend, wat voor een doornatte race zorgt.Net zoals eerder dit seizoen – bij één van de races in het kader van het Zolderse DTM-weekend –...


Meer info

Circuit Zolder
Heusden - Zolder
05-10-2019

Kaartjes voor zes raceweekends direct beschikbaar10 procent korting en fan pakket beschikbaar bij de Hockenheim kassa's dit weekendExclusief bij DTM.com: luxe 'Edition' tickets zonder extra kosten (verkrijgbaar tot 18 oktober). Nu de DTM zich voorbereidt om aan de laatste race van het jaar te beginnen, is de voorverkoop voor het seizoen 2020 gestart. Tickets voor zes races in 2020...


Meer info

Circuit Zolder
Heusden - Zolder
>>
01-10-2019

Het nationale uithoudingskampioenschap heeft nog twee races te gaan: één in Zolder en één in het Nederlandse Assen. Volgend weekend staat op de Limburgse omloop, in het kader van de immens populaire American Festival Nascar Finals, een wedstrijd over 125 minuten op het programma. Voor de titelkandidaten een uitstekende kans om hun ambities nog eens extra kracht bij te...


Meer info

Circuit Zolder
Heusden - Zolder
>>
12-08-2019

Bert Longin mag zich voortaan mederecordhouder noemen met zes overwinningen in de Eleven Sports 24 Hours of Zolder. De Leuvenaar won de editie 2019 aan het stuur van de Norma M20 FC #11 van Krafft Racing, samen met zijn zoon Stienes, Christoff Corten – die zijn tweede succes boekt – en de Zwitser Giorgio Maggi. De Porsche 991 #99 van Belgium Racing (Dylan Derdaele-Marc Goossens-Lars...


Meer info

Circuit ZolderAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het