Snelcursus digitale energiemeter: wat moet je zeker weten?Vanaf 1 juli 2019 startte Fluvius met de uitrol van de digitale energiemeter. Deze elektronische meter zal jouw huidige elektriciteits- en gasmeter vervangen. Maar wat verandert er nu precies? Na het lezen van deze acht vragen ben je helemaal mee.

 1.  Wat is een digitale meter?
  De digitale meter is een elektronische meter die jouw traditionele elektriciteits- en gasmeter zal vervangen.
   
 2. Waarom komt de digitale meter er?
  Met een digitale meter krijg je een beter zicht op jouw dagelijkse verbruik en kan je makkelijker energie besparen.
   
 3. Wat doet een digitale meter?
  Een digitale meter kan zelfstandig gegevens verzenden en ontvangen. Daardoor worden bijvoorbeeld meterstanden automatisch doorgegeven.
   
 4. Wanneer krijg ik een digitale meter?
  Vanaf juli 2019 komen bouwers, verbouwers, eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter of een defecte energiemeter als eerste aan de beurt.
   
 5. Wat kost zo’n digitale meter?
  De installatie van een digitale meter is gratis, tenzij je jouw meter zelf aanvraagt. Het zal ongeveer vijftien jaar duren vooraleer elke Vlaming een digitale meter in huis krijgt. Andere kosten die een digitale meter met zich meebrengt, zitten verwerkt in de nettarieven.
   
 6. Wat verandert er voor eigenaars van zonnepanelen?
  De digitale meter draait niet fysiek terug, maar virtueel. Je kan er voor kiezen om niet langer het prosumententarief te betalen (zoals vroeger het geval was), maar enkel nog de netkosten op basis van jouw werkelijke afname (dit wordt op lange termijn de nieuwe regeling voor iedereen). Vanaf 2021 vervalt de keuze voor het prosumententarief. Eigenaars van zonnepanelen die vóór 2021 voor het prosumententarief kiezen, vallen nog hoogstens 15 jaar onder dit systeem. Daarna schakelt iedereen over op het nieuwe systeem.
   
 7. Wat verandert er voor klanten met een budgetmeter?
  Digitale budgetmeters kunnen volledig online worden beheerd. Wie dat wil kan voor een oplaadbeurt nog steeds bij het OCMW of in de kantoren van Fluvius terecht.
   
 8. Bedreigt een digitale meter mijn privacy?
  Jouw data zijn altijd volledig versleuteld en beschermd. Bovendien blijf je als netgebruiker altijd zelf eigenaar van jouw meetgegevens.

Kortom: met een digitale meter moet je minder en kan je meer.

Blijf je met vragen over de digitale energiemeter zitten? Surf naar digitalemeter.be voor alle antwoorden.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  31-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Maaseik

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
10-09-2019

De burgmeester van Bree Liesbeth Van der Auwera heeft de werken aan de Maaseikerbaan/Breeërweg stilgelegd tot er meer duidelijkheid is over de de geplande opslag van teerhoudende asfalt vermengd met metaalslakken in de Ziepstraat.De metaalslakken blijven dus op hun plaats. Van zodra hierover meer duidelijkheid is, word je op de hoogte gebracht via de kanalen van onze stad en via het...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
05-09-2019

Na een nieuwe staalname en bevestiging van de potentieel toxische variant blauwalgen, nam de gouverneur vandaag een volgend besluit waardoor er nu een captatie- en recreatieverbod geldt op het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en de Zuid-Willemsvaart (alleen op het grondgebied Limburg):In een straal van 100m rond de drijflaagMag er geen water meer...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
05-09-2019

Het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker viert dit jaar een bijzondere verjaardag. Al voor de 25ste keer zullen honderdduizenden azalea’s hun weg vinden naar mensen die de strijd tegen kanker een warm hart toedragen. Het belooft dus een extra speciale editie te worden. Kruis 13 tot en met 15 september daarom nu al aan in je agenda. Het Plantjesweekend is echt een vaste waarde. Tijdens...


Meer info

MaaseikAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het