Redt freelancer bouwsector?De inkt van het sectoraal akkoord ‘19-‘20 voor de bouwsector is nog niet droog of de sectorfederatie Bouwunie lanceert een pleidooi voor het flexibel inzetten van freelancers in de bouw.

We ontkennen het absoluut niet: er zijn veel vacatures die moeilijk ingevuld raken, maar we beschikken over alle wapens om dit aan te pakken. Ook de uitdagingen door de digitalisering van de sector zijn legio, maar laat ons daar samen aan werken.

Ons sectorfonds Constructiv moet via diversificatie van opleiding en vorming én het inzetten op verschillende doelgroepen zorgen dat onze werknemers geschoold aan de slag kunnen in een sector in volle transitie.

Als vakbond willen we de vele barrières, die werknemers verhinderen om in de sector in te stromen, wegwerken. We moeten zorgen voor aantrekkelijke jobs met werk- en inkomenszekerheid, die voor investeringen op lange termijn zorgen. Dit zowel voor de opdrachtgevers, de werkgevers in de sector als de werknemers die opnieuw met trots en overtuiging kiezen voor een job in de bouw.

Door een verdere opdeling zal dat niet lukken. Een precarisering van het statuut van de bouwvakkers biedt geen oplossing. Nu al zien we dat de situatie op de bouwwerven helemaal niet positief evolueert. De problemen inherent aan het inzetten van de vele gedetacheerden, onderaannemers, tijdelijke werknemers, enzovoort zijn gekend.

In ons sectorakkoord hebben we net een aantal van die uitdagingen proberen aan te pakken. Afspraken rond communicatie op de werven en een nieuwe visie rond mobiliteit bijvoorbeeld, gezien onze bouwvakkers echt vele uren in de bestelwagens doorbrengen. Een aantal bijkomende mogelijkheden rond flexibiliteit ook, zij het voor specifieke werken waarvoor de overheid een strikte timing oplegt en een vernieuwd debat rond opleiding en vorming.

Het zijn een aantal voorbeelden die er kunnen toe bijdragen dat er een hernieuwde dynamiek kan ontstaan. Hierdoor zullen onze jongeren opnieuw voor een job in onze mooie bouwsector kiezen en zullen de anciens in de sector blijven werken. Omdat er wordt nagedacht over hun toekomst, over het kunnen blijven werken in een sector in volle verandering, maar ook over de specifieke belasting die het werken op oudere leeftijd soms bemoeilijkt.

We vragen Bouwunie dan ook om geen ballonnen op te laten in de pers, maar samen na te denken over deze uitdagingen. Laat ons samen de problemen aanpakken en met visie en volharding de nieuwe krijtlijnen uitzetten voor de bouwsector van de toekomst.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Puurs - Sint - Amands
16-11-2019

Sinds 2006 werken de brouwers van Duvel Moortgat met veel passie en vakmanschap aan een product dat het beste van de Belgische brouw- en distilleerwereld samenbrengt: Duvel Distilled. Een deel van het basisbrouwsel van het gekende Duvel-bier werd volgens de authentieke methode gestookt, gedistilleerd en vervolgens tien jaar gerijpt op eikenhouten bourbon- en sherryvaten. Het resultaat is een...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
16-11-2019

Unieke, uitgebreide inzichten met de nieuwe Grid Diagnostic Suite· Een overzicht van de energieautomatiseringssystemen voor het hele net· Marktintroductie van initieel vier applicaties in de cloud· Betere kostenefficiëntie en grotere beschikbaarheid van smart grids· Ondersteuning via digitalisering in steeds complexere elektriciteitsnettenSiemens stelt voor het...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
16-11-2019

Op 2 oktober opende ‘Smile Safari’ de deuren in Tour & Taxis Brussel. België’s eerste Instagrammable pop-up museum kreeg sindsdien al zo’n 12.000 bezoekers over de vloer. De einddatum van Smile Safari wordt door de grote vraag naar tickets verlengd tot het einde van de kerstvakantie. Nog tot en met zondag 5 januari 2020 kan men in het Instagram-paradijs...


Meer info

Belga Media Support
Antwerpen
16-11-2019

Lotus, bekend van het iconische Belgische Speculooskoekje, biedt al jaren een gamma Speculoosijs aan. En nu brengt de koekjesfabrikant een overheerlijke Speculoos IJstaart uit, want wat is er leuker en lekkerder dan een etentje af te sluiten met een heerlijke ijstaart? En geloof ons: iedereen smelt voor dit verrukkelijke Lotus Speculoosijs in taartversie.De nieuwe ijstaart van Lotus is gemaakt...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het