Redt freelancer bouwsector?De inkt van het sectoraal akkoord ‘19-‘20 voor de bouwsector is nog niet droog of de sectorfederatie Bouwunie lanceert een pleidooi voor het flexibel inzetten van freelancers in de bouw.

We ontkennen het absoluut niet: er zijn veel vacatures die moeilijk ingevuld raken, maar we beschikken over alle wapens om dit aan te pakken. Ook de uitdagingen door de digitalisering van de sector zijn legio, maar laat ons daar samen aan werken.

Ons sectorfonds Constructiv moet via diversificatie van opleiding en vorming én het inzetten op verschillende doelgroepen zorgen dat onze werknemers geschoold aan de slag kunnen in een sector in volle transitie.

Als vakbond willen we de vele barrières, die werknemers verhinderen om in de sector in te stromen, wegwerken. We moeten zorgen voor aantrekkelijke jobs met werk- en inkomenszekerheid, die voor investeringen op lange termijn zorgen. Dit zowel voor de opdrachtgevers, de werkgevers in de sector als de werknemers die opnieuw met trots en overtuiging kiezen voor een job in de bouw.

Door een verdere opdeling zal dat niet lukken. Een precarisering van het statuut van de bouwvakkers biedt geen oplossing. Nu al zien we dat de situatie op de bouwwerven helemaal niet positief evolueert. De problemen inherent aan het inzetten van de vele gedetacheerden, onderaannemers, tijdelijke werknemers, enzovoort zijn gekend.

In ons sectorakkoord hebben we net een aantal van die uitdagingen proberen aan te pakken. Afspraken rond communicatie op de werven en een nieuwe visie rond mobiliteit bijvoorbeeld, gezien onze bouwvakkers echt vele uren in de bestelwagens doorbrengen. Een aantal bijkomende mogelijkheden rond flexibiliteit ook, zij het voor specifieke werken waarvoor de overheid een strikte timing oplegt en een vernieuwd debat rond opleiding en vorming.

Het zijn een aantal voorbeelden die er kunnen toe bijdragen dat er een hernieuwde dynamiek kan ontstaan. Hierdoor zullen onze jongeren opnieuw voor een job in onze mooie bouwsector kiezen en zullen de anciens in de sector blijven werken. Omdat er wordt nagedacht over hun toekomst, over het kunnen blijven werken in een sector in volle verandering, maar ook over de specifieke belasting die het werken op oudere leeftijd soms bemoeilijkt.

We vragen Bouwunie dan ook om geen ballonnen op te laten in de pers, maar samen na te denken over deze uitdagingen. Laat ons samen de problemen aanpakken en met visie en volharding de nieuwe krijtlijnen uitzetten voor de bouwsector van de toekomst.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Willebroek
09-07-2020

Berry bpi in Zele maakt deel uit van BERRY GLOBAL Inc en is de voortrekker op de markten van landbouwfolie en bedrukte folies voor de dieprvriesvoeding. Duurzaamheid onderstreept alles wat men doet bij Berry bpi Zele: van de nieuwe producten die worden ontworpen en lokaal worden geproduceerd, tot de manier waarop de activiteiten worden ontplooid. Elke dag opnieuw zetten de medewerkers zich in om...


Meer info

PRpro
Brussel
09-07-2020

De verschillende regeringen van ons land gaan een systeem invoeren met kleurcodes voor de gebieden waaruit toeristen terugkeren. Maar voor bedrijven is het totaal onduidelijk wat er moet gebeuren als een medewerker terugkeert uit een oranje gebied. Dat zijn gebieden met een hoog gezondheidsrisico, maar waarbij een test en quarantaine toch niet verplicht zijn bij terugkeer. “Wat als een...


Meer info

PRpro
Mol
07-07-2020

De coronacrisis heeft lelijk huis gehouden in onze economie. Maar liefst 98 % van de reguliere bedrijven hebben ernstige problemen ondervonden. Dat blijkt uit een enquête van Vlaanderen Circulair en het kenniscentrum VITO. Anders is het met de circulaire bedrijven. Twee op de drie circulaire bedrijven (66%) stellen dat zij tijdens de coronacrisis niet zijn gehinderd door tekorten....


Meer info

PRpro
Antwerpen
07-07-2020

Uit een onderzoek van UAntwerpen, in opdracht van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België, blijkt dat er voldoende beschermingsmateriaal beschikbaar is voor de grote meerderheid van de zorgverleners. Het materiaal wordt echter niet altijd gebruikt volgens de richtlijnen van Sciensano.De resultaten komen uit een vervolgstudie geleid door de Universiteit Antwerpen in opdracht van de...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het