Natuurpunt breidt natuurgebied Burkel-Torrebos in Maldegem uit met steun van bedrijvenDeze en volgende week plant Natuurpunt bijna 7.000 bomen en struiken in Maldegem. Daarmee breidt de vereniging het bos in Burkel gevoelig uit met 2,5 hectare. Burkel is een verborgen parel ten westen van het dorp Kleit en leunt aan tegen de grens met West-Vlaanderen.

Natuurpunt krijgt voor de actie  steun van heel wat bedrijven, die niet alleen financieel hun steentje bijdragen maar ook de handen uit de mouwen wilden steken. Door de coronacrisis verloopt het planten achter anders dan voorzien.

 

Steun van bedrijven

Wereldwijd gaan waardevolle bossen erop achteruit. Ook in Vlaanderen vermindert nog steeds zowel de oppervlakte als de kwaliteit van de bossen. Natuurpunt wil daarom meewerken aan het creëren van meer hoogwaardig bos in Vlaanderen. Daartoe zoekt de vereniging bedrijven die willen steunen voor de aankoop en het bebossen van gronden. 

Niet minder dan negen bedrijven en hun personeelsleden waren bereid om mee te helpen. Dat zijn Bebat, Orange, Pure Wood, Novo Nordisk, Q8, Toernee Mondial, Gedeon Richter, Eurabo en Partena. Hun insteek is heel verschillend: een actie bij personeelsleden, een TV-programma, een actie voor klanten, Green Friday of gewoon omdat ze weten dat bossen belangrijk zijn.

 

Handen uit de mouwen

Deze bedrijven deden niet alleen financieel hun duit in het zakje maar waren ook enthousiast om mee de handen uit de mouwen te komen steken. Op 21 november was er een groot plantevenement voorzien in samenwerking met de vrijwilligers van Natuurpunt afdeling Maldegem-Knesselare. Dat is helaas geannuleerd.

Maar omdat het planten van bossen niet stil mag vallen ondanks de huidige crisis en omdat deze periode ideaal is om bomen te planten, schakelde Natuurpunt over op plan B. Na de voorbereiding door vrijwilligers startte de professionele terreinploeg van Natuurpunt volledig corona-proof met het in de grond steken van de bomen en struiken. Het assortiment plantgoed bestaat uit zomereik, zoete kers en zwarte els, gemengd met een zoom van sporkehout, hulst, meidoorn en sleedoorn.

Op die manier kan Natuurpunt het bos in Burkel toch gevoelig uitbreiden, ook in dit ongewone jaar 2020. In 2021 worden de bedrijven dan opnieuw uitgenodigd om de aanplantingen en de streek te verkennen.

 

Uitbreiding natuurgebied Burkel

Burkel evolueerde door de eeuwen heen tot een lappendeken van schrale graslanden en verspreide vochtige bossen zoals het Torrebos. Die bossen vormen biodiverse ‘stapstenen’ tussen het Kallekensbos en het Maldegemveld-Drongengoed. In die context is de bosuitbreiding rond het Kallekesbos een belangrijke stap in de richting van een ‘Drongengoedwoud’. Natuurpunt Maldegem-Knesselare realiseert meer kwaliteitsvolle natuur, meer heide én meer bos. Bovendien wordt voorheen ontoegankelijke natuur opengesteld met nieuwe wandelroutes, wat in de huidige context door een breed publiek gesmaakt wordt.

 

Berichtgever: Gaea - Natuurpunt en Partners Meetjesland  npmeetjesland.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  23-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Ronse
25-01-2021

Vorig jaar verschenen wij in de lokale pers met de opening van de Ecompass Business Academy in het idyllisch landhuis van de voormalige Shamrock Hostellerie in Maarkedal. Corona dwarsboomde de lancering van onze prille Business Academy. Maar wij zijn in tussentijd niet bij de pakken blijven zitten en proberen deze noodgedwongen stilstand om te buigen tot een productief proces van creativiteit en...


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
25-01-2021

Beperkte gegevens, maar weinig risico’s verwacht met boodschapper-RNA-vaccins Kunnen vrouwen die zwanger zijn, een kinderwens hebben of momenteel borstvoeding geven veilig gevaccineerd worden tegen COVID-19? En zo ja, is het wenselijk? Na een dringende adviesaanvraag vanuit de Belgische Taskforce "Operationalisering van de vaccinatiestrategie COVID-19" heeft de Hoge...


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
25-01-2021

Gezond en voedzaam eten blijft in huidige tijden een hot topic. Veel mensen willen wel een gezond ontbijt of voedzame lunch maar hebben vaak geen tijd (of zin) om zich hierin te verdiepen. Bovendien is er ook veel verwarring. Zijn het nu suikers, koolhydraten of vet dat we best mijden? Of hebben we nu allen extra proteïnes nodig? Nood aan worry-free foodZo kwam Nathalie Bruneel, een jonge...


Meer info

PRpress
Glabbeek
25-01-2021

Op 2 februari viert de Kerk het feest van Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis. Op deze dag herdenken we hoe Maria en Jozef naar de tempel trokken om hun zoon Jezus, 40 dagen na zijn geboorte, op te dragen aan God. Dit jaar zal de druk bijgewoonde viering van Lichtmis uiteraard niet kunnen doorgaan. Daarom voorzien we graag een leuk alternatief.Op zaterdag 6 en zondag 7 februari ‘21, telkens van 13...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het