Groen licht voor 229.900 euro noodsubsidies Molse verenigingenDe gemeenteraad gaf op de zomerzitting van 27 juli groen licht voor in totaal 229.900 euro noodsubsidies aan onze Molse verenigingen. In totaal gaat het om 260 verenigingen. De uitbetaling volgt zo snel mogelijk. De vereiste centen komen van de 570.000 euro die door de Vlaamse overheid aan onze gemeente werd toegezegd om het verenigingsleven te ondersteunen. Voor de besteding van de resterende financiële middelen willen we het verenigingsleven op langere termijn versterken. In het najaar bespreken we samen met de verenigingen hoe we deze tweede fase best inhoudelijk invullen.

De coronacrisis berokkent elke vereniging financiële schade. De exacte impact verschilt van vereniging tot vereniging. Al tijdens de coronacrisis stonden we in nauw contact met de verenigingen en peilden we naar hun financiële en andere noden. De afgelopen weken bespraken we in verschillende adviesraden de reacties en antwoorden van de verenigingen. Onze financiële coronacel vergaderde meermaals om alle informatie van de verschillende afdelingen te verzamelen, waarbij tegelijkertijd een voorstel werd uitgewerkt. Om op korte termijn te helpen met de meest acute financiële noden, kiest het gemeentebestuur voor een snelle uitkering van extra subsidies.

Verdeling tussen verenigingen

Voor de verdeling tussen de verenigingen baseren we ons - met uitzondering van de sportclubs - op de bestaande subsidiereglementen en bedragen. Zo voorzien we een extra uitkering van het laatste subsidiebedrag, wat voor elke vereniging voor dit jaar een verdubbeling van de gemeentelijke subsidies betekent.

We passen deze maatregel toe voor alle subsidiereglementen die gelden voor de jeugdverenigingen socio-culturele verenigingen, seniorenverenigingen en verenigingen voor mensen met een beperking.  Elk reglement volgt daarbij zijn eigen logica, gebaseerd op de specifieke werking van elk type vereniging.

Alternatieve verdeling sportclubs

Voor de sportclubs werd in samenspraak met de sportraad een alternatieve verdeling uitgewerkt. De helft (66.000 euro) van de 132.000 euro wordt verdeeld onder de 26 clubs die volgens de bestaande reglementen jaarlijks subsidies ontvangen. Deze reglementen richten zich op de kwalitatieve uitbouw van de sportclub en de jeugdbegeleiding. Hierbij worden voor de coronasubsidie de ledenaantallen en patrimoniumzorg als criterium gehanteerd.

De andere helft (66.000 euro) gaat naar de 78 sportverenigingen die normaal geen recht hebben op de jaarlijkse sportsubsidies, bijvoorbeeld de clubs zonder jeugdwerking. Zij krijgen uitzonderlijk de kans om voor 15 september een aanvraag in te dienen. Afhankelijk van het ledenaantal en het al dan niet moeten zorgen dragen over eigen patrimonium, krijgen ze een forfaitair bedrag dat varieert tussen de 300 en 750 euro.

Totaalbedragen

Samengeteld betekent dit volgende extra financiële ondersteuning die aan de gemeenteraad van 27 juli zal worden voorgelegd. Onderstaande bedragen zijn afkomstig uit een eerste berekening en worden mogelijk nog licht verfijnd voor de finale beslissing door de gemeenteraad.

  • Sportclubs (inclusief de werking van de G-sporten): 132.000 euro
  • Jeugdbewegingen: 39.000 euro, aangevuld met de veiligheidspakketten die we ter beschikking stellen om de zomerkampen veilig te laten verlopen.
  • Socio-culturele verenigingen: 33.000 euro
  • Seniorenverenigingen, verenigingen voor mensen met een beperking en ziekenzorgorganisaties: 25.900 euro

Snelle uitbetaling

We willen de extra subsidies zo snel mogelijk ter beschikking stellen van de verenigingen en de clubs. Op 15 juli ontvingen we het geld vanuit Vlaanderen, waardoor de nodige financiële middelen meteen ter beschikking zijn.

Verdere besteding

Voor het restbedrag van ongeveer 340.100 euro is er nog geen finaal voorstel én kijken we naar ondersteuning van het verenigingsleven op langere termijn. Verschillende denkpistes worden hiervoor de komende maanden in samenspraak met de adviesraden besproken en uitgewerkt.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  28-07-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis sportnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
14-08-2020

Het gemeentebestuur zoekt een voltijds deskundige projecten jeugd in contractueel dienstverband, niveau B, salarisschaal B1-B3, voor onbepaalde duur. Solliciteer hier of per post aan gemeentebestuur Mol tot en met 6 september 2020. Meer info vind je op www.gemeentemol.be/vacatures.Heb jij de skills om projecten rond jeugd uit te werken en met jeugd aan het werk te gaan? Ben je creatief en houd je...


Meer info

Mol
Mol
14-08-2020

Het gemeentebestuur zoekt een voltijds technisch hoofdassistent loodgieter in statutair dienstverband, niveau D, salarisschaal D4-D5. Solliciteer hier of per post aan gemeentebestuur Mol tot en met 13 september 2020. Meer info vind je op www.gemeentemol.be/vacatures.Zeg je enthousiast ‘ja!’ als je plannen en organiseren hoort? Ben je niet snel uit je lood geslagen bij het aansturen...


Meer info

Mol
Mol
13-08-2020

Blijven bewegen is de boodschap. Maar dat is niet voor iedereen zo evident. Bewegen op Verwijzing-coach Jim Vancampfort helpt je graag op weg met een beweegplan op maat via telefoon of videochat. Door de coronacrisis werd de werkwijze van ‘Bewegen op Verwijzing’ tijdelijk aangepast en is een verwijsbrief van de huisarts niet nodig. Bovendien zijn de gratis sessies door de aanhoudende...


Meer info

Mol
Mol
13-08-2020

8.200 inwoners van 65 jaar of ouder vinden deze week een brief in hun brievenbus. Met deze brief maakt het gemeentebestuur duidelijk dat we voor hen klaarstaan tijdens deze tweede coronapiek. We uiten onze zorg om de meeste kwetsbaren in deze moeilijke periode, verduidelijken enkele coronarichtlijnen en stimuleren waakzaamheid voor wie hulp kan gebruiken. We moedigen de lezer aan zich in te...


Meer info

MolAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het